Som tiden går, har teknologien fundet vej ind i næsten alle aspekter af vores liv. Nogle gange er det gadgets, der gør hverdagslige opgaver hurtigere og nemmere. Forskellige sjove og tidsfordriv aktiviteter er også blevet mere tilgængelige. Et eksempel på det er, hvordan folk nu nemt kan spille bingo online ved at bruge https://bingomaten.dk/.

Teknologiske fremskridt har også fundet deres fodfæste i sport. VAR er et videosystem, der bruges i uklare situationer under kampe til at kontrollere beslutninger, som hoveddommeren har truffet. Fodboldkampe er ingen undtagelse herfra og i denne artikel kan man læse om de gode sider af VAR-systemet.

Offside

Offsiden er en af de mindst subjektive beslutninger, dommere kan træffe under en fodboldkamp. Enten er den der eller ej. Men nogle gange har dommeren ikke et klart synspunkt. VAR er god, fordi den altid tydeligt kan se, om spilleren var i en offside-position.

Niko4it, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

At score mål

Man kan sige, at det er nemt at se, hvornår målet bliver scoret, og det er det som regel. Problemet opstår i de sidste øjeblikke af spillet. På et kritisk tidspunkt er der mange øjeblikke, hvor bolden knap passerer mållinjen. Før ny teknologi blev bragt ind i spillet, var det dommeren, der skulle tage stilling til, om der var et mål. Selvom deres vurdering ikke altid var korrekt. VAR på den anden side kan vise det nøjagtige øjeblik, hvor målet er scoret, og på den måde fjerne subjektive faktorer fra spillet.

Rødt kort

Det direkte røde kort er også en af de ting, der genovervejes ved brug af en videoassistentdommer. Det betyder, at når en af følgende forseelser: nægter en åbenlys målchance der udføres alvorligt ureglementeret spil, voldelig adfærd og brug af stødende gestus, handlingen vil først blive gennemgået. VAR-panelet kan også høres, hvis afgørelsen er uklar.

Forkert identitet

Når man taler om de gule og røde kort, er der også et element mere, der skal overvejes.

Det sker nogle gange, at en spiller ved en fejl får et kort af dommeren, når det er meningen, at det skal gå til en anden spiller. VAR vil lokalisere fejlen, så der er ingen fejl.

Dette sker først, efter at dommeren har truffet en beslutning.

Strafafgørelser

Et af de vigtige elementer er spørgsmålet om, hvorvidt der var straffe i spil eller ej. Nogle gange sker det, at en straf bliver dømt forkert, eller ikke dømt, når den skulle have været. Det betyder, at dommerens afgørelse kan omstødes af VAR-embedsmændene. Videoen kan også pege på den nøjagtige placering af forseelsen, og om bolden gik ud af spil. Selv efter at straffen er dømt, følger VAR stadig efter de potentielle forseelser udført af sparkeren eller målmanden.

Alt taget i betragtning er VAR til for at gøre dommernes arbejde lettere. Nogle gange er det bare at gøre det muligt for dem at gennemgå skuespil, de ikke var i stand til at se klart. De andre case-situationer kræver teknologisk præcision for at træffe beslutninger. VAR er god til at få fodboldkampen til at forløbe glat, fordi det menneskelige element nogle gange er uforudsigeligt.