Mens danskerne elsker Premier League og ofte kan ses se den både på deres tv eller på direktefodbold.dk, er der mange ting, den almindelige person måske ikke ved om Premier League. Og i dag er denne artikel dedikeret til vores elskede Premier League, og hvordan den blev til.

Premier League har eksisteret i lidt mere end 25 år, men den engelske fodboldhistorie går naturligvis længere tilbage. Faktisk går det helt tilbage til 1888 hvor The Football League blev grundlagt. På grund af stigende problemer med hooligans oplevede The Football League en tilbagegang i 1980’erne da de engelske hold ikke fik lov til at deltage i de europæiske turneringer, som følge deraf.

Derudover var de velkendte stadions også efterhånden i dårlig stand og det førte til at de største engelske talenter søgte til udlandet til henholdsvis den italienske Serie A og den spanske La Liga, som blev mere og mere populær.

Dog var det ikke alt sammen negativt og engelsk fodbold oplevede vækst, da TV-aftalen gik for at være seks millioner GBP værd i 1986 til at være 44 millioner GBP værd i 1988. Det fik de engelske forretningsmænd til at indse at der var mange penge i fodbold og derfor gik ti fodboldklubber sammen om at skabe en ”superliga”. I første omgang blev klubberne overtalt til at blive.

Nyt årti – nye muligheder

Da England gik ind i et nyt årti sammen med resten af verden, kom der dog nye boller på suppen. Først nåede det engelske fodboldlandshold helt til semifinalen ved VM i fodbold i 1990 og derefter ophævede det europæiske fodboldforbund FIFA de engelske klubbers forbud mod at dyste i de europæiske turneringer.

Sådan startede Premier League

I slutningen af 1992 kom der et forslag på bordet om en ny ”superliga”, der skulle kunne konkurrere med ligaerne i fx Spanien og Italien. Denne liga skulle også sættes i værk til at forbedre fodboldklubbernes økonomiske vilkår, så de blandt andet kunne købe de største talenter. I forslaget stod der også at der skulle være tale om en liga, som var uafhængig af fodboldforbundet, som selv skulle have mulighed for at forhandle blandt andet sponsoraftaler og TV-rettigheder.

Forslaget blev godkendt forholdsvist hurtigt og Premier League kom til verden i august 1992 hvor 22 hold kæmpede om guld, sølv og bronze i den bedste engelske række på samme måde som de havde gjort hidtil. Nu hed ligaen bare noget andet og rettighederne så også anerledes ud.

De bedste Premier League klubber

Premier League er kendt som en af de mest underholdende fodboldligaer i verden, da det skifter meget hvilke hold, der vinder titlen, når sæsonen runder af. Det er ikke ligesom i Spanien hvor det normalt kun skifter mellem Real Madrid og FC Barcelona.

I løbet af ligaens korte levetid har seks klubber vundet ligaen. Dog har den mest været domineret af ”The Big Four”, som er Arsenal, Chelsea, Liverpool og Manchester United. I sæsonerne mellem 2002 og 2009 sluttede de fire hold af i top fire hver gang. Det er også Manchester United, Chelsea og Arsenal, som har vundet ligaen flest gange. De Røde Djævle har vundet ligaen tretten gange, Chelsea har vundet den fem gange og Arsenal har ligesom Manchester City vundet ligaen tre gange. Liverpool har stadigvæk til gode at vinde Premier League, men det bliver måske i år at de får slået hul på bylden.

Leave a Reply