Mange af os kan godt lide at spille lidt her og der – nogle gange i et casino og nogle gange ved at spille bingo med vores egen Bankoplader. Disse aktiviteter er sjove og spændende, og det er ikke underligt, at mange mennesker nyder dem så meget. På den anden side er der nogle, der tager for eksempel sportsbetting, til et ekstremt niveau og endda dabber i matchfixing. Der har været mange store match-fixing skandaler i historien og især flere og flere skandaler er kommet frem i rampelyset i løbet af det seneste stykke tid. I denne artikel kan du læse om de største skandaler, hvor sportsudøvere har spillet penge på resultater, som de selv har kunne påvirke i kampen.
Hvad er match-fixing?
Match-fixing er begrebet, der dækker over en bevidst manipulering af idrætskonkurrencer som fx en fodboldkamp. I betegelserne og reglerne for match-fixing hos Dansk Idrætsforbund er match-fixing klassificeret, som bevidst manipulering af resultatet i en idrætskonkurrence, underpræstation med vilje samt bestikkelse af andre personer med mål om at påvirke resultatet i en idrætskonkurrence i en bestemt retning.
I Danmark må dommere, trænere, idrætsudøvere, holdledere og andre involverede personer i idrætten ikke spille på sporten. Det vil sige medlemmer af DIF, Dansk Bold Union, medlemmer af DBU og DBU tilknyttede medlemmer, klubber, hold, organisation eller ligaer ikke må satse penge på resultaterne egne kampe.
Bruce Grobbelaars Match-Fixing skandale i Premier League
I England kom det frem i 1994 at den tidligere Liverpool målmand Bruce Gorbeelaar skulle have kastet sig ud i Match-Fixing og have modtaget penge i forbindelse med at lukke mål ind med vilje i en kamp mod Newcastle United. Grobbelaar blev dog aldrig fundet skyldig, da der ikke blev fundet beviser andet end det mistænksomme videomateriale fra kampen.
Match-fixing ringen i Premier League
Der skulle også have været en Match-fixing ring i Premier League og generelt i engelsk fodbold. De kalder sagen for ”Match-fixing ringen” da den involverer flere klubber. Et bevis på skandalen er udtalelserne fra den tidligere Southampton forsvarsspiller Claus Lundekvam, som indrømmede at han selv, hans kammerater og modtandernes anfører havde aftalt flere af hændelserne i en kamp, som fx første hjørnespark, gule kort og andet. Derudover er en kamp mellem Liverpool og Debrechen fra 2009 også involveret i denne sag, som Interpol stadigvæk er i gang med at undersøge.
Spanske fodboldspillere risikerer fængsel på grund af match-fixing
Sidste år kom det frem at spillere fra fodboldklubben Zaragoza skulle have betalt ca. 7,2 mio. DKK til modstanderne fra Levante for at de ville tabe kampen med vilje. Det lyder af mange penge, men der var også mange penge på spil, da der var tale om en nedrykningskamp for Zaragoza, som undgik nedrykning ved at vinde 2-1.
Kampen fandt sted i 2011 og der er tale om anklagede spillere, som senere hen er gået hen og blevet til store stjerner. Der er tale om 30 spillere og deriblandt er Leicester spilleren Vicente Iborra, Manchester United spilleren Ander Herrera og Atletico de Madrid spilleren Gabi Fernandez.
Anklagerne i retssagen går efter at de 30 spillere skal få fængselsstraffe på to år og derfor kan det være at de undgår fængslet, hvis de bliver dømt. I Spanien bliver fængselsstraffe på mindre end to år ofte gjort til betingede og dermed skal de ikke afsones.
Match-fixing i Danmark
I 2015 kom en af de største match-fixing-skandaler i den danske historie frem i lyset. Fodboldklubben FC Vestsjælland var involverede i matchfixing af to Superligakampe mod henholdsvis Esbjerg og FC København. Normalt er det ellers de lavere rækker, der bliver udsat for matchfixing i Danmark, men i dette tilfælde var det altså FC Vestsjælland hvor en spiller skulle have modtaget ca. 450.000 DKK for at påvirke resultaterne i de to fodboldkampe.