Mange forbinder You’ll Never Walk Alone med Liverpool, men hvordan blev sangen egentligt til den engelske fodboldklubs hymne? Det kan du læse om i denne artikel.

Hvem skrev You’ll Never Walk Alone?

Richard Rodgers og Oscar Hammerstein II skrev ”You’ll Never Walk Alone” til Broadway-musicalen Carousel og den havde premiere den 19. april 1945. Lyrikken handler om tro, håb og det at aldrig give op, selv når man er havnet i de mørkeste sunder. Der er mange store artister, som har lavet en coverversion af sangen. Blandt andet har Elvis Presley, Frank Sinatra, Tom Jones, Aretha Franklin, Barbra Streisand, Olivia Newton-John og Judy Garland lavet hver deres version af sangen. Den mest kendte version af sangen er lavet af Gerry and The Pacemakers i 1963.

Sådan blev You’ll Never Walk Alone til Liverpool’s hymne

Liverpool FC var en af de første klubber, der valgte at begynde i 1960’erne at spille datidens populære musik på Anfield lige før kampene gik i gang. Der var kutyme for at spille ugens top 10 før kampstart. Her kommer Gerry and The Pacemakers ind i billedet, da deres version af You’ll Never Walk Alone hurtigt kom til at ligge nummer et.

Det vil sige at sangen ofte blev spillet lige inden holdene skulle til at gå på banen. Da der er tale om en rigtig sing-along-song, som lægger op til at folk synger mad, så blev hurtigt nærmest til et ritual at sangen blev spillet før kampstart. Én lørdag blev Gerry and The Pacemakers sangen ikke spillet, men alligevel sørgede publikum for at synge sangen inden spillerne i rødt gik ind på grønsværen og siden da har de trofaste Liverpool fans fulgt traditionen.

You’ll Never Walk Alone og Hillsborough-katastrofen

Sangen fik for alvor betydning efter Hillsborough-katastrofen den 15. april 1989 hvor 96 af klubbens fans mistede i livet på Hillsborough Stadion i Sheffield. Liverpool var taget til Sheffield for at spille mod Nottingham Forest F.C. i FA Cup-semifinalen og kort efter kampstart blev 96 personer mast ihjel. Efter katastrofen stod klubben og fans tættere sammen end nogensinde før og da juryen i retssagen mod politiet besluttede i april 2016 at de 96 fans døde som følge af en strafbar handling blev der også sunget ”You’ll Never Walk Alone” af de fremmødte fans og efterladte uden for retten.

Andre klubber og You’ll Never Walk Alone

Nogle klubber mener at Celtic har taget ”You’ll Never Walk Alone” til sig efter at Liverpool begyndte, mens andre argumenterer at Celtic startede. De to klubber kommer godt overens med hinanden og derfor er der ikke meget diskussion om emnet. Men de fleste er enige i de skotske fans tog sangen til sig efter at de spillede mod Liverpool på Anfield i 1966 i den europæiske Cup Winners’ Cup turnering, som er tidligere udgave af Champions League.

I dag bliver sangen sunget på Celtic Park inden de europæiske kampe går i gang. Andre klubber som har taget sangen til sig er tyske Borussia Dortmund, hollandske Feynoord og japanske FC Tokyo.

Leave a Reply